Ուսումնասիրություն. Արհեստական միսը կարող է մեծացնել դեպրեսիայի հավանականությունը
Բրիտանական Սուրեյի համալսարանի գիտնականները վերլուծել են 3342 մարդու տվյալները, որոնց երկու երրորդը կանայք են եղել, գրում է Bild-ը։ Պարզվել է, որ մսի փոխարինիչներ օգտագործած բուսակերների մոտ դեպրեսիայի հավանականությունը 42%-ով ավելի բարձր է եղել, քան նրանց մոտ, որոնք հրաժարվել են այդ մթերքից։
Հետազոտության հեղինակներն ասում են, որ բացահայտումները «մտահոգիչ են»: Նրանք պարզել են, որ մարդիկ, որոնք մսի փոխարինիչներ են օգտագործում, ավելի հավանական է, որ տառապեն արյան բարձր ճնշումից և բորբոքումներից:
Հետազոտողները ենթադրել են, որ բուսական ծագմամբ մսի փոխարինիչների և հոգեկան առողջական խնդիրների միջև կապը կարող է պայմանավորված լինել օրգանիզմում բորբոքվածությամբ, որն ազդում է ուղեղում քիմիական նյութերի աշխատանքի վրա:
«Այս բորբոքումները կարող են բացասաբար ազդել ուղեղում քիմիկան պրոցեսների վրա, ինչը նպաստում է հոգեկան հիվանդությունների զարգացմանը», - նշվում է ուսումնասիրության մեջ։
Չնայած դրան, ուսումնասիրությունն էական տարբերություններ չի հայտնաբերել այն բուսակերների սննդակարգի ընդհանուր սննդային կազմում, որոնք մսի փոխարինիչներ են ուտում և նրանց միջև, ովքեր այն չեն օգտագործում: Սակայն արհեստական միս օգտագործողների մոտ գրգռված աղիների համախտանիշի զարգացման հավանականությունը 40%-ով ցածր է եղել։
«Արհեստական միսը կարող է օգտակար գործիք լինել բուսական սննդակարգին անցնելու համար, ինչը բարենպաստ է գյուղատնտեսության համար։ Սակայն լրացուցիչ հետազոտություններ են անհրաժեշտ՝ բուսակերության և տրամադրության միջև կապը հաստատելու համար»,- ասել է հետազոտության հեղինակներից մեկը՝ պրոֆեսոր Էնթոնի Ուեթոնը: