Իմունիտետը բարձրացնող մթերքները
Աշնանային վիտամինների պակասը սովորական երեւույթ է, ուստի մարդիկ հաճախ մտածում են, թե ինչ վիտամիններ են պետք ընդունել իմունիտետն ամրապնդելու և մրսածությունը կանխելու համար։ Օգոստոսի 24-ին «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում մասնագետը նշել է սննդանյութերի բարձր մակարդակ պարունակող ապրանքներ։
«Մրսածության և վիրուսային վարակների կանխարգելման հիմնական վիտամիններից է ասկորբինաթթուն կամ վիտամին C-ն: Այն մասնակցում է օրգանիզմի գրեթե բոլոր ռեակցիաներին և օգնում ամրապնդել պաշտպանիչ գործառույթները: Վիտամին C-ի հարուստ աղբյուրներից են ցիտրուսային մրգերը, կիվին, կարմիր պղպեղը, ելակը և բրոկկոլին»,- ասաց նա:
Բժիշկը նշեց, որ վիտամին D-ն անհրաժեշտ է նաև աշնանը, նա ընդգծեց, որ այն նպաստում է վահանաձև գեղձի ճիշտ աշխատանքին և օգնում ճնշել ախտածինների ակտիվությունը։ Բնական D վիտամին պարունակող մթերքները քիչ են՝ սաղմոն, ձողաձկան լյարդ, թունա, տավարի լյարդ, ձվի դեղնուց, պանիր, սնկի որոշ տեսակներ, ասաց ֆիզիոթերապևտը։
«Վիտամին A-ն օգնում է պահպանել առողջ մաշկը և լորձաթաղանթները, որոնք վարակի առաջին խոչընդոտներն են: Վիտամին A-ի հարուստ աղբյուրներից են գազարը, քաղցր կարտոֆիլը, սպանախը և դդումը: Վիտամին E-ն հակաօքսիդանտ է, որն օգնում է պաշտպանել բջիջները վնասից: Վիտամին E-ի լավ աղբյուրներն են ընկույզը, սերմերը և բուսական յուղերը»,- բացատրեց բժիշկը։
Բացի այդ, Կազմինան ուշադրություն է հրավիրել B խմբի վիտամինների վրա, որոնք կարգավորում են ծայրամասային նյարդային համակարգի աշխատանքը, մասնակցում են սպիտակուցների սինթեզին, պահպանում են իմունիտետն ու հորմոնալ հավասարակշռությունը, ապահովում են սրտանոթային համակարգի և աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքը։ Այս խմբի վիտամինները պարունակում են հատիկաընդեղենը, ընկույզը, ծաղկակաղամբը, բրոկկոլին, ձվի դեղնուցը, քնջութի սերմերը, արևածաղկի սերմերը, աղի ջրային ձուկը, ցիտրուսները, կաթնամթերքը, հնդկահավը և սնկերը։
Բժշկի խոսքով, ոչ պակաս կարևոր է օմեգա-3 ճարպաթթուների տեսակներից մեկը, որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին ճարպային նյութափոխանակությունը կարգավորելու, խոլեստերինի մակարդակը վերահսկելու և սիրտ-անոթային, իմունային և նյարդային համակարգերը պահպանելու համար։ Դրա պակասը փոխհատուցելու համար արժե ձեր սննդակարգում ավելացնել յուղոտ ծովային ձուկ, ջրիմուռներ, կամելինա, կտավատի սերմեր, ռապսի ձեթ, չիա և ընկույզ։