Որ ճարպային մթերքներն են օգտակար սրտի եւ անոթների համար
Ոչ բոլոր ճարպային մթերքներն են վնասակար օրգանիզմի համար։ Այսպես, միջերկրածովյան խոհանոցի ճաշատեսակներ օգտագործելիս փորձարկվող խմբում հինգ տարվա ընթացքում աթերոսկլերոզի մակարդակը նվազել է գրեթե 30 տոկոսով, հայտնում է «Российская газета»-ն։
Հետազոտության համաձայն՝ փորձարկվողների սննդակարգը բաղկացած էր ընկույզներից, որոնք հարստացված էին առողջ ճարպերով, որոնք օգտակար էին սրտի համար և նվազեցնում էին վատ խոլեստերինը: Մի շարք ուսումնասիրություններ պնդում են, որ ընկույզի կանոնավոր օգտագործումը բարելավում է մարդու ճանաչողական գործառույթը և նվազեցնում նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների ռիսկը:
Հետազոտությանը մասնակցած մարդկանց մոտ ձիթապտղի յուղի օգտագործումը նպաստել է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկի նվազեցմանը: Երկարակեցությունը և կենսամակարդակի ընդհանուր բարելավումը նույնպես կապված են այս մթերքի կանոնավոր օգտագործման հետ: