Արմավի յուղը առաջ է բերում քաղցկեղի մետաստազներ
Վերջերս կատարված հետազոտությունները, որոնք իրականացվել են Բարսելոնայի Institute for Research in Biomedicine-ում (IRB), ուշադրություն են գրավել սննդային ճարպաթթվի (որը հայտնի է որպես պալմիտինային թթու (ՊԹ) եւ պարունակվում է արմավի յուղի մեջ)՝ քաղցկեղի մետաստազների առաջացման ազդեցության հանդեպ, տեղեկացրել է Nature պորտալը։
Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ պալմիտինային թթուն նպաստում է մկների բերանի խոռոչի կարցինոմայի եւ մելանոմայի մետաստազավորմանը։ Այս էֆեկտը նկատվել է նաեւ ուռուցքային բջիջների վրա in vitro պալմիտինային թթվի կարճատեւ ներգործության եւ արմավի յուղով հարուստ կարճաժամկետ դիետաների ժամանակ։
Հետաքրքիր է, որ պալմիտինային թթվի ազդեցությանը ենթարկված ուռուցքները մեծ քանակությամբ մետաստազներ են ունեցել անգամ այդ ներգործությունը դադարեցնելուց հետո։ Այս «պրոմետաստատիկ հիշողությունը»՝ պայմանավորված պալմիտինային թթվով, կապված է ճարպաթթուների տեղափոխման մեխանիզմների եւ գենային էքսպրեսիայի փոփոխությունների հետ՝ նեյրոնային սիգնատուրով պայմանավորված։
Հետազոտության առաջատար հեղինակ, դոկտոր Խուան Լոպեսը ընդգծել է, որ այս նոր տվյալները արժեքավոր ինսայթներ են տրամադրում մետաստազավորման հիմքում ընկած մեխանիզմներում եւ մատնանշում են պոտենցիալ թիրախը՝ հակամետաստատիկ թերապիաների մշակման համար։ Սակայն պահանջվում են լրացուցիչ հետազոտություններ՝ այդ պրոցեսներն ավելի խոր հասկանալու եւ կլինիկական գործունեություն ներդնելու համար։
Այս հետազոտությունը լայն ծավալի աշխատանքների մի մասն է՝ ուղղված քաղցկեղն ավելի լավ հասկանալուն եւ դրա բուժման ավելի արդյունավետ մեթոդների մշակմանը։