Ով պետք է հրաժարվի պաղպաղակից
Սննդաբան Տատյանա Մեշչերյակովան «Իզվեստիային» ասել է, թե ինչի համար կարող է վտանգավոր լինել պաղպաղակը և ով պետք է սահմանափակի դրա օգտագործումը կամ ամբողջությամբ հրաժարվի դրանից:
Նախ, բժիշկը նշել է, որ դասական պաղպաղակը բարձր կալորիականությամբ դեսերտ է շաքարի և ճարպի բարձր պարունակության շնորհիվ։
«Հետևաբար, դրա օգտագործումը պետք է սահմանափակվի ավելորդ քաշ ունեցող, նյութափոխանակության խանգարումներ ունեցող մարդկանց համար։ Եթե ունեք շաքարային դիաբետ կամ նախադիաբետ ախտորոշում, ապա ավելի լավ է զերծ մնալ պաղպաղակից։ Սա հատկապես վերաբերում է ջեմով, կարամելով կամ շոկոլադով պաղպաղակին», – ըստ shantnews-ի՝ ավելացրել է Մեշչերյակովան։
Դիետոլոգը զգուշացրել է, որ պաղպաղակը կարող է հանգեցնել կոկորդի ցավի և կոկորդի այլ հիվանդությունների. այս աղանդերը կտրուկ սառեցնում է ենթածնոտային և պալատինային նշագեղձերը, ինչը կարող է առաջացնել հիպոթերմիա և բացասական հետևանքներ ցածր իմունիտետ ունեցող մարդկանց համար։ Օրինակ՝ առաջացնել կոկորդի բորբոքում՝ վերածվելով կոկորդի ցավի կամ ֆարինգիտի։
«Երեխաների դեպքում խորհուրդ է տրվում սպասել, մինչև պաղպաղակը մի փոքր հալվի, դա կնշանակի, որ դրա ջերմաստիճանը բարձրացել է -20-ից մինչև 0 աստիճան և բարձր»,- ընդգծել է նա։
Նա նաև ուշադրություն է հրավիրել այն փաստի վրա, որ էկզոտիկ գույներով կամ համով պաղպաղակը կարող է անվտանգ չլինել։ Հատկապես, եթե գույները շատ վառ են և հեռու բնականից:
«Պաղպաղակ ընտրելիս պետք է հատուկ ուշադրություն դարձնել բաղադրության մեջ սննդի արհեստական գույների բացակայությանը, ինչպիսիք են E102 (տալիս է վառ դեղին գույն) և E124 (որոշ երկրներում արգելված կարմիր ներկ), ինչպես նաև անհայտ քաղցրացուցիչներ, ճարպի փոխարինիչներ (օրինակ՝ արմավենու յուղ, բուսական ճարպ, ճաշ պատրաստելու յուղ, մարգարին)»,- ընդգծել է Մեշչերյակովան։