Որոնք են օրգանիզմում վիտամինների պակասի նշանները
Ամենից հաճախ ձմռանը մարդկանց մոտ նկատվում է D և C վիտամինների պակաս, ինչը կարող է հանգեցնել մարմնի պաշտպանիչ գործառույթների նվազմանը, տրամադրության վատթարացման և այլ հետևանքների։ INVITRO-Ural-ի էնդոկրինոլոգ և մանկական էնդոկրինոլոգ Վերոնիկա Զայցևան «Իզվեստիային» պատմել է, թե ինչպես ճանաչել և փոխհատուցել վիտամինի պակասը:
Նա բացատրել է, որ բերիբերին արյան մեջ որոշակի վիտամինի լիակատար բացակայություն է, ինչը հանգեցնում է մարմնի կրիտիկական վիճակի և պահանջում է անհապաղ բժշկական օգնություն: Հաճախ ախտորոշվում է հիպովիտամինոզ՝ վիտամինի կամ միանգամից մի քանի նյութերի պակաս։
«Այո, իսկապես թերի վիճակներն ավելի ակտիվորեն դրսևորվում են աշուն-ձմեռ ժամանակահատվածում։ Սա առաջին հերթին պայմանավորված է սննդակարգի փոփոխությամբ. մենք սկսում ենք օգտագործել ներմուծված բանջարեղեն և մրգեր, և, որպես կանոն, ավելի փոքր քանակությամբ, բայց վիտամինների ամենամեծ քանակությունը հանդիպում է սեզոնային բանջարեղենի և մրգերի մեջ, այսինքն՝ մենք ստանում ենք ավելի քիչ վիտամիններ սննդից»,- shantnews-ի փոխանցմամբ՝ նշել է բժիշկը։
Հիպովիտամինոզի հիմնական ախտանշանները Զայցևան նշել է թուլությունը, գերհոգնածությունը, տրամադրության վատթարացումը, քնի որակի վատթարացումը, չոր մաշկը, մազաթափության ավելացումը: Վիտամին A-ի պակասի դեպքում նկատվում են լորձաթաղանթների վնասվածքներ, չորություն և փխրուն մազեր։ Վիտամին D-ի պակասը նվազեցնում է օրգանիզմի պաշտպանիչ գործառույթները, որոնք հաճախ արտահայտվում են տրամադրության վատթարացմամբ։
Միևնույն ժամանակ, beriberi-ն հանգեցնում է ավելի լուրջ պաթոլոգիաների, որոնք դժվար է բաց թողնել. տեսողությունը և մաշկի որակը վատանում են, տարբեր օրգանների և մարմնի համակարգերի աշխատանքը խաթարվում է՝ կախված նրանից, թե որ վիտամինն է գրեթե ամբողջությամբ բացակայում դրանում:
«Որպեսզի գրագետ օգնեք ձեր օրգանիզմին, ավելի լավ է խորհրդակցեք բժշկի հետ հետազոտության և խորհրդատվության համար: Դրանից հետո կնշանակվի անհրաժեշտ ուսումնասիրությունների ցանկ։ Կան բազմաթիվ վիտամիններ, սակայն պարտադիր չէ բոլոր ցուցանիշների համար թեստեր հանձնել՝ օրգանիզմի իրական կարիքները գնահատելու համար։ Եվ բժիշկը ձեզ կասի, թե որ ցուցանիշներն են լավագույնս ստուգել՝ ելնելով հետազոտության և խորհրդատվության արդյունքներից»,- խորհուրդ է տվել էնդոկրինոլոգը:
Ըստ նրա՝ օրգանիզմում որոշակի նյութերի պակասը անհատական է և կախված է աղեստամոքսային տրակտի օրգանների աշխատանքից, սակայն ամենից հաճախ ձմռանը մարդկանց անհրաժեշտ են վիտամիններ D և C։ Դա պայմանավորված է իմունային համակարգի ուժեղացված գործունեությամբ։ և կարճ ցերեկային ժամեր: Ձմռան ամիսներին հաճախ ցերեկային լույսը բավարար չէ մաշկի մեջ վիտամին D արտադրելու համար: Բացի դրանից, աղտոտված օդը և պատուհանի ապակիները հետաձգում են վիտամինի սինթեզի համար անհրաժեշտ ուլտրամանուշակագույն ճառագայթները։
Զայցևան նշել է, որ կան սննդատեսակներ, որոնք օգնում են պահպանել վիտամին D-ի մակարդակը, բայց չեն լրացնում պակասը դրա կլանման խախտումների առկայության դեպքում: Դրանք ներառում են ձկան յուղ, ծովատառեխ, սկումբրիա, սաղմոն, սարդինա յուղով, թունա, կաթ, ամբողջական ցորենի ձավարեղեն, ձու և լյարդ:
Իր հերթին վիտամին C կարելի է ստանալ հետևյալ մթերքներից՝ մասուր, չիչխան, սև հաղարջ, մաղադանոս, բրյուսելյան կաղամբ, բրոկկոլի, քաղցր կարմիր պղպեղ, սամիթ, սպանախ, կիվի, լոլիկ, հապալաս։ Այնուամենայնիվ, սննդակարգում ներառելով այս մթերքները, արժե հաշվի առնել, որ վիտամին C-ն քայքայվում է 60 աստիճանից բարձր ջերմաստիճանի դեպքում, հավելել է բժիշկը։