Ո՞ր սննդային հավելումները կարող են արդյունավետ լինել կորոնավիրուսի դեմ
Պոլիվիտամինները՝ օմեգա -3-ը, պրոբիոտիկները եւ վիտամին D-ով հավելումը, նվազեցնում է կորոնավիրուսային վարակի ռիսկը, թերեւս՝ կանանց շրջանում: Սակայն վիտամին C-ով, ցինկով կամ սխտորով հավելանյութերը կարծես թե ազդեցություն չեն թողնում վարակման հավանականության վրա: Միացյալ Նահանգների եւ Միացյալ Թագավորության գիտնականների հետազոտության արդյունքներով հոդված է հրապարակվել BMJ Nutrition, Prevention & Health ամսագրում, գիտական աշխատանքը հակիրճ նկարագրված է EurekAlert-ի մամուլի հաղորդագրության մեջ:
Մասնագետները վերլուծել են Մեծ Բրիտանիայից, ԱՄՆ-ից եւ Շվեդիայից 445.850 մասնակցի տվյալները, որոնք ստացվել են COVID-19 Symptom Study հավելվածի միջոցով՝ ստուգելու համար, թե օգտագործված որ սննդային հավելումները կարող են ազդել SARS-CoV-2-ի ախտորոշման թեստի դրական արդյունքի ռիսկի վրա:
Մայիսից հուլիս ընկած ժամանակահատվածում Մեծ Բրիտանիայում 175.652 մարդ պարբերաբար սննդային հավելումներ է ընդունում, 197.068-ը չի օգտագործում: Մոտ երկու երրորդը (67 տոկոս) կանայք են կազմել, իսկ կեսից ավելին՝ ավելորդ քաշով: Ընդհանուր առմամբ, մայիսից հուլիս 23 521 մարդու մոտ թեստի արդյունքները դրական են եղել, իսկ 349199 մարդու մոտ հիվանդությունը չի հայտնաբերվել: Պրոբիոտիկների,՝ օմեգա -3 ճարպաթթուների, մուլտիվիտամինային կոմպլեքսների կամ վիտամին D-ի ընդունումը կապված էր SARS-CoV-2 վարակի ավելի ցածր ռիսկի հետ, համապատասխանաբար՝ 14, 12, 13 եւ 9 տոկոսով՝ հաշվի առնելով այնպիսի արտաքին արտաքին գործոնները, ինչպիսիք են սննդակարգը եւ զուգահեռ հիվանդությունները:
Այդ կապը նկատվել է ցանկացած տարիքի եւ քաշի կանանց դեպքում, իսկ տղամարդկանց շրջանում հստակ կապ չի հայտնաբերվել: Չնայած որոշ տարբերություններին՝ ԱՄՆ-ում եւ համանման պատկեր է նկատվել նաեւ Շվեդիայում հավելվածի օգտագործողների շրջանում:
Գիտնականները նախազգուշացնում են, որ հետազոտությունը ունի մի շարք սահմանափակումներ ունի, այդ թվում՝ այն, որ տվյալներն օգտվողները մուտքագրվել են ինքնուրույն եւ չեն կարող ստուգվել փորձագետների կողմից: Տեղեկատվություն չկար նաեւ օգտագործվող հավելումների քանակի եւ դրանց ճշգրիտ կազմի մասին: Սակայն արդյունքները կարող են հիմք հանդիսանալ ապագա կլինիկական փորձարկումների համար, որոնք կարող են հիմնավորել COVID-19-ի կանխարգելման սննդային առաջարկները: Մինչ օրս քիչ համոզիչ ապացույցներ կան, որ սննդային հավելումները որեւէ թերապևտիկ արժեք ունեն՝ նորմալ իմունային պատասխանին նպաստեուց բացի:


















































Քարից մինչև արձան. Գիտնականները առաջին անգամ ցույց են տվել Զատկի կղզում մոայիի ստեղծումը
Զորականում ուսանողին ծեծի ենթարկած դեռահասներն ազատության մեջ են
Մայր Աթոռի հայտարարությունը
44-օրյա պատերազմը սկսվել է երկու պատճառով․ Հայաստանի խորհրդարանի փոխնախագահ
«Հերյուրանք է». Գագիկ Բեգլարյանը՝ Ավինյանի համար ձայներ ապահովելու եւ փողերի լվացման մասին
«Միսս Անգլիա» մրցույթում առաջին բացահայտ նույնասեռական հաղթողը պատմել է, որ իրեն «ծաղրել են» իր սեռա...
Քեյթ Միդլթոնը բացահայտել է իր արտաքինի մասին զարմանալի գաղտնիք
Հայտնի է երկրի ամենախիտ բնակեցված քաղաքը
54-ամյա Քրիստինա Օրբակայտեն լողազգեստով ցուցադրել է կազմվածքը
Խիստ ծանր հիվանդություններից բացի բոլորը պետք է զորակոչվեն բանակ․ Գեղամ Նազարյան