Կարտոֆիլ եւ մակարոնեղեն կարելի է ուտել. մասնագետը հերքել է նիհարելու մասին տարածված առասպելները
Պնդումները, թե իբր նիհարելիս չի կարելի կարտոֆիլ, մակարոնեղեն, կարագ եւ սպիտակ բրինձ ուտել, ոչ այլ ինչ է, քան առասպել, ինչպես պնդում է սննդաբան եւ էնդոկրինոլոգ Ալբինա Կոմիսարովան: Սննդի վերաբերյալ տարածված մոլորությունների մասին գրառումը հրապարակվել է մասնագետի Instagram-հաշվում:
«Այն գաղափարը, որ որոշ սննդամթերքներից կարելի է գիրանալ, ինքնին ճիշտ չէ,- ասել է նա,- Գիրանում են շատ ուտելուց: Հարցը քանակի մեջ է»:
Նրա խոսքերով՝ որոշ սննդամթերքներ սխալմամբ վնասակար են համարվում: Այդ մթերքների թվում է կարտոֆիլը, որն արգելվում է ուտել դիետայի ժամանակ: 100 գրամ կարտոֆիլում կա ընդամենը մոտ 80 կալորիա, բացի այդ, այն հարուստ է կալիումով եւ վիտամին C-ով:
Մակարոնեղենը, ըստ մասնագետի, նույնպես արժանի չէ իր վատ համբավին: Փորձագետը խորհուրդ է տալիս մակարոնեղեն պատրաստել յուրաքանչյուր անձի համար ոչ ավելի, քան 50 գրամ չոր արտադրանքից եւ մատուցել այն ցածր յուղայնությամբ սոուսով եւ բանջարեղենով:
Նիհարող մարդիկ հաճախ բացառում են կարագը իրենց սննդակարգից: Բայց մասնագետը հիշեցրել է, որ 10 գրամ կարագի ամենօրյա նորման պարունակում է ընդամենը 75 կալորիա եւ չի վնասում կազմվածքին:
Սպիտակ բրնձից նույնպես մասնագետը խորհուրդ չի տալիս հրաժարվել: 100 գրամ խաշած բրնձի մեջ կա ընդամենը 130 կալորիա: