Գիտնականները խմելու ջուր ապահովելու նորարարական եղանակ են հայտնաբերել՝ խմորիչի թափոնների օգնությամբ
Մասաչուսեթսի տեխնոլոգիական ինստիտուտի և Ջորջիայի տեխնոլոգիական ինստիտուտի հետազոտողների հափշտակող նորամուծությունն ապացուցում է, որ խմորիչի թափոնների նման ռեսուրսը կարող է փոխել հասարակության խաղի կանոնները:
Գիտնականները ստեղծել են հատուկ պարկուճներ լցված խմորիչի թափոններով, որոնք գարեջրագործները թափում են։
Նրանք բացահայտել են, որ գարեջրի մեկ գործարանն այնքան խմորիչ թափոններ է արտադրում, որ դրանցով հնարավոր է ապահովել մի ամբողջ քաղաքի ջրամատակարարումը: Երբ պարուրված խմորիչը կիրառվում է ջրի զտիչներ պատրաստելու համար, դրանք բնական բիոսորբցիա կոչվող գործընթացի միջոցով կլանում են կապարն ու այլ ծանր մետաղները։
Սա խմորիչին հնարավորություն է տալիս ջրի հոսքի պահին հեռացնել կապարի նույնիսկ ամենաաննշան հետքերը, ինչի արդյունքում ստացվում է խմելու համար միանգամայն անվտանգ ջուր:
«Մենք ունենք ազատ խմորիչը շրջապատող կենտրոնում գտնվող հիդրոգել, և այն բավական սպունգանման է, որպեսզի ջուրն անցկացնի, փոխազդի խմորիչի հետ այնպես, կարծես դրանք ազատորեն շարժվում են ջրում, այնուհետև մաքուր դուրս գալիս», - պարզաբանում է Ջորջիայի տեխնոլոգիական ինստիտուտի հետազոտող Պատրիցիա Ստատհաուն, որն աշխատել է նախագծի վրա:
Նրա թիմի եզրահանգումները հրապարակվել են RSC Sustainability հանդեսում:
Այս նորարարական լուծման առավելությունները չեն սահմանափակվում դրա բնապահպանական առավելություններով: Նույնիսկ աննշան քանակությամբ կապարի ազդեցությունն առնչվում է նյարդային համակարգի խնդիրներին, սովորելու դժվարություններին և երեխաների աճի ձգձգմանը:
Խմորիչի օգտագործումը այդ աղտոտումը հեռացնելու համար կարող է մեծ բարօրություն դառնալ հանրային առողջության համար, հատկապես ցածր եկամուտ և ծերացող ջրային համակարգեր ունեցող բնակավայրերում: Հետազոտական թիմը ենթադրում է, որ այս նորարարական զտիչները կկիրառվեն ամենուր՝ կենցաղային ծորակներից մինչև կեղտաջրերի մաքրման խոշոր կայաններ:
Փորձարկումները ցույց են տվել, որ կենսազտիչները խմելու ջրի խիստ ստանդարտներին համապատասխանելու համար ընդունակ են բավականաչափ կապար հեռացնել խմելու ջրից: