Բժիշկը նախազգուշացրել է համբույրից հետո սիֆիլիսով և մի շարք այլ հիվանդություններով վարակվելու վտանգի մասին
Բժիշկ-ատամնաբույժ Տատյանա Սումցովան հերքել է տարածված առասպելն այն մասին, որ կարիեսը փոխանցվում է համբույրի միջոցով, և պատմել է, թե իրականում ինչով կարելի է հիվանդանալ դրանից հետո: Նրան մեջբերում է Life-ը:
Նախ, ըստ Սումցովայի, թուքը կարող է պարունակել Էպշտեյն-Բարրի վիրուսներ, որոնք առաջացնում են մոնոնուկլեոզ: Բժիշկը նշել է, որ այս հիվանդությունը սովորաբար լինում է երեխաների մոտ, բայց երբեմն դրանով հիվանդանում են նաև մեծահասակները: Ամենատարածված ախտանշաններն են կոկորդի ցավը, ջերմությունը և ավշային հանգույցների այտուցվածությունը, նախազգուշացրել է բժիշկը։
Շուրթերի համբույրի ավելի լուրջ հետեւանքը կարող է լինել սիֆիլիսը, նախազգուշացրել է Սումցովան։ Նա նշել է, որ նման եղանակով վարակվելու ռիսկը փոքր է, սակայն վտանգը, միևնույն է, չի կարելի թերագնահատել: Բժիշկը պատմել է, որ վարակված մարդու կոկորդը սկզբում սկսում է ցավել, իսկ որոշ ժամանակ անց բերանում շանկր (շանկր, սիֆիլիս շանկր, վեներական խոց) է հայտնվում։
Երրորդ հիվանդությունը, որով կարելի է հիվանդանալ համբույրից հետո, Սումցովան նշել է ստոմատիտը։ Նա պարզաբանել է, որ հարուցիչները կարող են լինել սունկը, վիրուսները կամ բակտերիաները, որոնք փոխանցվում են այդ թվում թքի միջոցով։ Բժշկի խոսքով՝ շատ դեպքերում իմունային համակարգը հաղթահարում է պաթոգենները՝ նախքան ախտանիշների զարգացումը: Այնուամենայնիվ, եթե իմունիտետը թուլացած է, բերանում հայտնվում են փոքր խոցեր։
Բացի այդ, շարունակել է բժիշկը, թքի միջոցով կարելի է վարակվել հեպատիտ Ա-ով: Նա նշել է, որ հեպատիտի այս տեսակն ավելի քիչ վտանգավոր է, քան հեպատիտ С-ն, եւ եթե անմիջապես սկսել բուժումը, ապա ապաքինումը հնարավոր է արդեն 40 օր հետո: Բայց այն ավելի վարակիչ է և փոխանցվում է հպումով, ջրի միջոցով կամ չլվացված բանջարեղեն ուտելու հետևանքով։