Ածուխը սպիտակուցի վերածելը կօգնի լուծել աշխարհի պարենային խնդիրը
Չինաստանը ներմուծում է սպիտակուցների իր օգտագործման մոտ 80%-ը ցանկացած հասանելի ձևով, ներառյալ սոյան:
Ուստի զարմանալի չէ, որ հենց Չինաստանի Գիտությունների ակադեմիան է առաջարկել բրածո հումքից՝ ածուխից սպիտակուցներ արտադրելու մեթոդը, հայտնում է Techcult-ը։ Տեխնոլոգիան նոր չէ, սակայն չինացի գիտնականները կատարելագործել են այն արդյունաբերական մասշտաբով գործնական կիրառման աստիճանի։
Աշխարհում աճեցվող բույսերի մեծ մասն օգտագործվում է անասուններին կերակրելու համար, որոնց միսը զարգացած երկրների բնակչության համար սպիտակուցի հիմնական աղբյուրն է։
Այնուամենայնիվ, այս գործընթացի արդյունավետությունը շատ ցանկալի է. այսօր յուրացված հողերի 29%-ը կամ Երկրի բնակեցված տարածքի 40%-ը զբաղեցնում են արոտավայրերը կամ դաշտերը։ Անասնագլխաքանակի ուղղակի ավելացումը սպիտակուցների պակասի խնդիրը չի լուծի, քանի որ դրանք պահելու տեղ այլեւս չկա։
Միևնույն ժամանակ, ածխի ապացուցված պաշարները մարդկությանը կբավականացնեն, ըստ տարբեր կանխատեսումների, 200 և ավելի տարի ժամկետով, ուստի իմաստ ունի դրա մի մասը վերածել սննդի։
Դրա համար ածուխը վերածվում է մեթանի, որը սնվում է Pichia Pastoris խմորիչով, որի արտադրանքը միաբջիջ սպիտակուց է: Այս սպիտակուցը հարուստ է տարբեր օգտակար և սննդարար նյութերով և բավականին հարմար է անասնապահության համար որպես կերային հավելում օգտագործելու համար:
Չինացի գիտնականների արժանիքն այն է, որ նրանք ստեղծել են խմորիչի շտամ, որը հեշտությամբ հանդուրժում է մեթանոլի թունավոր ազդեցությունը և սկզբնական նյութի 92%-ը վերածում սպիտակուցի: Չհաստատված տեղեկությունների համաձայն, որոշակի արտադրող արդեն ստեղծել է հազարավոր տոննա նման սպիտակուց փորձարարական նպատակներով և այժմ պատրաստվում է ներկայացնել իր արտադրանքի կոմերցիոն տարբերակը։