Ինչո՞վ է օգտակար որովայնի շրջանում ճարպը
ԱՄՆ-ում Ալաբամայի համալսարանի բժիշկները պարզել են ճարպոնի՝ ընդերային որովայնային ածանցյալի օգտակար հատկությունները, որը հարուստ է ճարպային կուտակումներով։ Համապատասխան հետազոտությունը հրապարակվել է Trends in Immunology պարբերականում։
Որովայնի շրջանում ճարպին սովորաբար ընդունված է բացասական վերաբերվել։ Ժամանակակից չափանիշների համապատսխան՝ որովայնը պետք է հարթ լինի, ոչ թե կլորիկ։ Սակայն գիտնականները համոզվել են՝ որովայնի շրջանում ճարպը կենսական անհրաժեշտություն ունի։
«Ճարպոնն իմունային գործառույթներ է կատարում։ Որովայնի խոռոչում շրջանառվող հեղուկը զտվում է դրա հյուսվածքների կողմից։ Ճարպոնն առաջինն է արձագանքում վարակին. հակածիններին արձագանքի պատճառով ֆիբրոզ է առաջանում։ Այնպես, որ ըստ դրա, կարելի է հասկանալ հիվանդության զարգացման փուլը», - բացատրել են հետազոտության հեղինակները։
Գիտնականները ենթադրում են, որ օրգանիզմում «ճարպային վարագույրը» կարեւոր է նյութափոխանակության ժամանակ օրգանիզմում ավելորդ նյութերի եւ ավելորդ հեղուկի հեռացման համար։ Ճարպի որոշ հատվածներ հատուկ նյութեր՝ իմմունոցիտներ են արտադրում, որոնք դյուրացնում են առողջացման գործընթացը, նպաստում իմունային եւ բորբոքային գործընթացներում ազդակների մակարդակի աճին։
Սակայն, գիտնականների կարծիքով, ճարպոնը բավական մեծ թերություն ունի. այն նպաստում է օրգանիզմում մետաստազի տարածմանը (որովայնի խոռոչից հայտնվելով ծալքերում՝ քաղցկեղածին բջիջներն այնտեղ էլ մնում են)։ Մասնավորապես՝ ճարպոնը սնուցիչ միջավայր է ձվարանների եւ ստամոքսի քաղցկեղի համար։
Մասնագետներն առաջարկում են օգտագործել ճարպոնը որպես ցուցիչ կիրառել օրգանիզմում բորբոքային գործընթացի համար, ինչպես նաեւ որպես պոտենցիալ թիրախ՝ մետաստազի պրոֆիլակտիկայի համար։