Ճարպերի որոշ տեսակներ կարող են կյանքի տեւողությունը երկարացնել
Ամերիկացի գիտնականները հաստատել են, որ փոխադարձ կապ կա օղակավոր որդերի մոնոհագեցած ճարպաթթուների օգտագործման եւ այս էակների կյանքի տեւողության երկարացման միջեւ, հայտնում է Nature ամսագիրը:
Օղակավոր որդերի մետաբոլիկ ակտիվության հետազոտման ընթացքում, որը դիտվում է H3K4me3-ի պակասի դեպքում, գիտնականները պարզել են, որ այս սպիտակուցի պակասը որդերի աղիներում առաջացնում է մոնոհագեցած ճարպաթթուների կուտակում, որոնց օգտագրծումն էլ ազդում է այս նեմատոդների կյանքի տեւողության մեծացման վրա:
Գենետիկներն այժմ մտադիր են որոշել, թե մոնոհագեցած ճարպաթթուների օգտագործումն ինչպես է ներգործում մարդու եւ նրա կյանքի տեւողության վրա:
Մոնոհագեցած ճարպաթթուներ են պարունակվում ձիթապտղի յուղում, կարմիր մսում եւ ընկուզեղենում: Այս թթուների կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է սիրտ-անոթային պաթոլոգիաների առաջացման հավանականությունը եւ բարելավում անոթների կենսագործունեությունը: