Տարածված մթերք, որը մահացու վտանգավոր է
Անգլիայի Սասեքսի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ արհեստական քաղցրացնող նյութը կարող է մեծ վնաս հասցնել առողջությանը, գրում է MedicalXpress-ը:
Համաձայն գիտնականների տվյալների՝ Սննդամթերքի անվտանգության հարցերով եվրոպական կառավարման մարմինը 2013 թ․-ին արժեզրկել էր 73 հետազոտության արդյունքները, ըստ որոնց՝ արհեստական քաղցրացուցիչը՝ ասպարտամը, վտանգավոր է։
Չնայած այն բանին, որ 84% հետազոտությունները ցույց էին տվել, որ ասպարտամն անվնաս է, սակայն դրանք հուսալի չեն՝ ի տարբերություն 73 հետազոտության։
Դեռևս 1974 թ․-ից գիտնականները զգուշացնում են, որ հազարավոր մթերքների, այդ թվում՝ ոչ ալկոհոլային հյութերի մեջ առկա ասպարտամը կարող է առաջացնել գլխուղեղի, թոքերի և լյարդի քաղցկեղ, նեյրոէնդոկրինային համակարգի խանգարումներ: