Սուրճն անհետացման վտանգի տակ է
Վերջերս կատարված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ բոլոր տեսակի վայրի սուրճերի տեսակներն աշխարհում անհետացման վտանգի տակ են:
Forbes-ը, վկայակոչելով Science Advances-ին, գրում է, որ ըստ հետազտության՝ սուրճի տեսակների 60 տոկոսը անհետացման վտանգի տակ է, այդ թվում արաբիկան, որը համաշխարհային արտադրության 60 տոկոսն է կազմում:
Աշխարհում վայրի սուրճի տեսակների մեծ մասը հանդիպում են Աֆրիկայում եւ Մադագասկարում, որտեղ անտառազրկումը, մարդու գործունեությունը եւ հիվանդությունները ավելի հաճախ են ոնչացնում վայրի սուրճի բույսերը:
Սուրճի երկ ու հիմնական տեսակները, որոնք խմում են ամբողջ աշխարհի մարդիկ, Coffea Arabica եւ Coffea canephora են: Արաբիկա սուրճը դժվար է աճեցնել, նրա աճի համար հատուկ պայմաններ են պահանջվում:
Փորձագետների մեծ մասը համակարծիք է, որ սուրճի ապագան զգալի չափով վտանգված է կլիմայի փոփոխությունների պատճառով:
Ենթադրվում է, որ 2010-ին հողերի 50 տոկոսը, որոնք օգտագործվում են սուրճի աճեցման համար, վերամշակման համար անպիտան կլինեն:
Մինչ աշխարհում բոլոր տեսակների բույսերը պետք է հաղթահարեն տաքացումը եւ կլիմայի փոփոխութունները, սուրճը հատկապես խոցելի է այդ փոփոխություններից: Միջինում ընդամենը մի քանի աստիճանի փոփոխությունը վնասում է արաբիկա սուրճի որակը:
Ակնհայտ է, որ ապագայում սուրճի ինդուստրիան, որի տնտեսական ազդեցությունը ավելի քան 200 մլրդ ԱՄՆ դոլար է, լուրջ խնդիրների հետ կբախվի: Սուրճի սիրահարնեը կարող են սուրճի ավելի բարձր գների եւ վատ որակի հետ բախել, քանի որ կլիմայի փոփոխությունը շարունակում է խնդիրներ ստեղծել այդ խոցելի մշակաբույսի համար: